kleinhappel miklós írásai
Menü
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Mélyinterjúk
Mélyinterjúk : Buday Péter mesterszakács: A tudásom a tőkém

Buday Péter mesterszakács: A tudásom a tőkém

Kleinhappel Miklós  2007.12.01. 09:56

„41 éves koromig alkalmazott voltam. Gyorsan megtanultam, hogy így nem lehet vagyont gyűjteni. Ezért a tudásomat másképp kellett kamatoztatnom, hiszen ez a tőkém”, mondta Buday Péter mesterszakács. Lapunknak Őriszentpéteren, a 4. Őrségi Nemzetközi Tökfesztiválon, a Gasztrosátorban megtartott bemutatót követően adott interjújában arról beszélt még, hogy hazánk számára kitörési pont lehet a turizmus, ám ehhez a magyar konyha sokszínűségének felfedezésével szükség van az éttermi vendéglátás fejlesztésére is.

Az a műsora előtt is közismert volt, hogy a tök és a méz finom. De nem szokatlan mellettük az erős?

 

– Kevesen tudják, hogy az édes ízekhez bátran adhatunk erőset. Ha valaki ismeri a gasztronómiai hagyományokat, valamint az alapanyagok természetét és viselkedését, nyitott a világra, illetve folyamatosan képzi magát, akkor nyugodtan próbálkozhat szokatlan párosításokkal. Napjainkra átalakult a szakácsművészet: sokáig tartották magukat például azok a nézetek, melyek szerint a fehér húsokhoz fehérbort, a vörösekhez vörösbort szolgálunk fel. Jó ideig az is elképzelhetetlen volt, hogy a zöldségekhez gyümölcsöket keverjünk. Manapság az a lényeg, az elkészített étek finom legyen.

 

Mit gondol, mi az oka a főzőműsorok hallatlan sikerének?

 

– Egyrészt az emberek a konyhában is vágynak az újdonságokra. Másrészt pedig mert enni jó. Egy ilyen műsor nem a napi verklivel szembesíti a nézőt, hanem pozitív üzenetet hordoz. Ennek köszönhetően népszerű. De csak abban az esetben, ha a képernyőn látható nő vagy férfi magát adja. Nekem ezért hiszik el, hogy jól főzök. És természetesen azért, ahogy kinézek.

 

Ezzel kapcsolatosan írták Önről, hogy a klasszikus séf idealizált mintája: nagydarab, jókedvű, árasztja magából az életszeretet.

 

– Hazug ember az, aki az életben és a médiában nem saját magát adja. Nem merem kijelenteni magamról, hogy én vagyok „a” séf, de tény, hogy 160 kilósan nagyon jól érzem magam a bőrömben. Néha ugyan szeretnék lefogyni, de ha ez nem sikerül, akkor sem keseredem el. Vidám fickó vagyok. Fantasztikus családom és feleségem van, akiknek hála kerek az életem.

 

Pedig ahogy olvastam, húszéves koráig fel sem merült Önben, hogy szakács lesz.

 

– A gimnázium után, a szakmunkás iskola első évében jöttem rá, hogy ez az én utam. Ezzel kezdetét vette egy véget nem érő tanulási folyamat; ha valamibe belefogok, azt szeretem jól csinálni. Huszonhét éve vagyok szakács.

 

Az elmúlt csaknem három évtized utóbbi néhány évében a televíziós szerepléseknek köszönhetően országos ismertséget és elismertséget szerzett. Könnyebben boldogul most az üzleti életben?

 

– 41 éves koromig alkalmazott voltam. Gyorsan megtanultam, hogy így nem lehet vagyont gyűjteni. Ezért a tudásomat másképp kellett kamatoztatnom, hiszen ez a tőkém. Emellett van egy nagyon jó barátom, aki rendelkezik a szükséges anyagi forrásokkal, jártas az üzleti élet világában. Ő létrehozott egy éttermet, én pedig üzemeltetem. Tudatos „építkezés”, rengeteg munka, kiváló minőségű alapanyagok, kitűnő szakemberek, sok odafigyelés és türelem a garanciája a sikernek.

 

Az Új Magyarország Fejlesztési Tervben turizmusfejlesztésre a korábbiakhoz képest tízszer több támogatás jut. A turizmus és a gasztronómia szorosan összefügg egymással. Milyen lehetőségeket lát ebben?

 

– A turizmus valóban kitörési pont lehet az ország számára, de ehhez a melegkonyhás éttermek is hozzátartoznak. A panziók és a szállodák számára nagyon sok lehetőség adódik, ám a saját bőrömön tapasztalom, hogy mi nagyon nehezen jutunk hitelhez, alig-alig tudunk részt venni a pályázatokban. Problémának látom még, hogy nem fejlődik az éttermi vendéglátás.

 

Milyen változásokra lenne szükség?

 

– Szinte minden vendéglőben ugyanazokat az ételeket kínálják. A magyar konyha nem csupán pörköltből és gulyásból áll. A hagyományos kínálat mellett hiányoznak a helyi, az adott tájegységre jellemző specialitások. A tökfesztiválon a tökfőzelék mellett kapható például tökös–diós kalács is. Láttam mézben eltett vörös héjú diót is – az emberek azért tesznek el ily módon különféle magokat, mert elődeik azt felhasználták valamire. Használjuk újra!

 

Több vendéglőssel történő beszélgetés alapján számomra úgy tűnik, a vendégek többsége a hagyományos ételeket keresi az étlapon.

 

– Egy négytagú társaságból lehet, hogy hárman így tesznek, de a negyedik kipróbálja az újat, és elmondja a véleményét a többieknek, számukra is kedvet csinál. A magyar konyha olyan, mint egy spájz, amelyben csupán az egyik polcot jelentik a paprikás ételek. Korábban semmit sem ettek az emberek? Dehogynem. Kutassunk az elmúlt évszázadok receptjei között, igazítsuk azokat a mai kor ízléséhez és vegyük fel a kínálatba az ezek alapján elkészített finomságokat. A vendégek pedig idővel majd keresik ezeket. Hosszú folyamat megtanítani az embereket arra, milyen sokszínű ez a tárház. A vendéglősök fedezzék fel a helyi termelőket, alapanyagokat, illetve italokat. Gondoljon bele, milyen íz- és választék-kavalkádot eredményezne, ha a mindez az ország 3200 településén megvalósulna.

 

Ez lehet (az egyik lap megfogalmazásával élve) az a modernitás, ami itthon hiánycikk, és aminek jegyében például a Stahl konyhája című műsor készül.

 

– Valóban, a műsor kitalálói észrevehették ezt a piaci rést. Judit megkért, hogy profi séfként az általam alkalmazott technikákat és kreativitást mutassam be a nézőknek. Ezért született az a koncepció, hogy három, négy, bármelyik közértben megvásárolható alapanyagból főzök, vagy éppen 1200 forintból készítek négyszemélyes vacsorát. Ennyi az én szerepem. Érthető, sok ötletet, fortélyt, technológiát bemutató műsor született. Egy háziasszony mindössze 30–50 ételt ismer. Ha nem jár étterembe, akkor számára egész életében ennyi jelenti a gasztronómiát. De ha csak arra rá lehet venni, hogy ugyanazokból a hozzávalókból kicsit mást főzzön, akkor elmondhatja, hogy megváltoztatta a saját, illetve a családja életét. És talán pozitív irányba.

 
Naptár
2024. Május
HKSCPSV
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
<<   >>
 
Zene
 
Gyűjtemény
 

A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött :)    *****    Madarak és fák napjára új mesével vár a Mesetár! Nézz be hozzánk!    *****    Rosta Iván diplomás asztrológus vagyok! Szívesen elkészítem a horoszkópodat, fordúlj hozzám bizalommal. Várom a hívásod!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.    *****    Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!    *****    A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!    *****    Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, nagyon fontos idõnként megtudni, mit rejteget. Keress meg és nézzünk bele együtt. Várlak!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését!    *****    rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com    *****    Vérfarkasok, boszorkányok, alakváltók, démonok, bukott angyalok és emberek. A világ oly' színes, de vajon békés is?    *****    Az emberek vakok, kiváltképp akkor, ha olyasmivel találkoznak, amit kényelmesebb nem észrevenni... - HUNGARIANFORUM    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek... Közéjük tartozol?    *****    Minden mágia megköveteli a maga árát... Ez az ár pedig néha túlságosan is nagy, hogy megfizessük - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Aktív közösség    *****    Az oldal egy évvel ezelõtt költözött új otthonába, azóta pedig az élet csak pörög és pörög! - AKTÍV FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK    *****    Vajon milyen lehet egy rejtélyekkel teli kisváros polgármesterének lenni? És mi történik, ha a bizalmasod árul el?    *****    A szörnyek miért csak éjjel bújnak elõ? Az ártatlan külsõ mögött is lapulhat valami rémes? - fórumos szerepjáték    *****    Ünnepeld a magyar költészet napját a Mesetárban! Boldog születésnapot, magyar vers!